SRAMNA PRESUDA: Hrvati osudili srpskog generala Đukića u montiranom procesu

Novosti online

07. 12. 2020. u 17:09

PENZIONISANI general-major JNA Borislav Đukić osuđen je danas na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i produžen mu je istražni zatvor u kojem se nalazi od marta 2016., tačnije četiri godine i devet meseci.

СРАМНА ПРЕСУДА: Хрвати осудили српског генерала Ђукића у монтираном процесу

Foto: Printskrin

U kaznu mu je uračunato i vreme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od sredine jula 2015. godine do marta 2016. kada ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj.

Izručenje Đukića je tražila i Srbija, čiji je državljanin, ali je Crna Gora odlučila da ga izruči Hrvatskoj.

Okružni sud u Splitu je u ponovljenom postupku doneo presudu prema kojoj je general Đukić osuđen da je kao komandant motorizovane brigade Kninskog korpusa tadašnje Vojske SAO Krajine "postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizovao rušenje brane HE Peruća" s ciljem, kako se navodi, "potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja".

Naredio je, navodi se (bez dokaza), da se u temelje brane na četiri mesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva koji je bio povezan telefonskim kablom s indukcijskim starterom.

Đukić je, piše u presudi, "komandovao povlačenje svoje vojske i aktiviranje eksploziva".

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Đukićev advokat Željko Ostoja smatra da bi po svim zakonima njegov branjenik trebalo da bude oslobođen, jer je istekao maksimala istražni zatvor od četiri godine i devet meseci.

- Očekujemo da Vrhovni sud neće sam sebi skakati u usta i da će nakon 15-ak dana general biti pušten - rekao je Ostoja novinarima.

Kad izađe, dodao je, mi ćemo dalje voditi pravnu bitku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković