STIGLE DOBRE VESTI ZA PENZIONERE U VEZI SA PENZIONERSKIM KARTICAMA: Tiče se besplatnih usluga, važno je za sve

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 04. 2024. u 09:00

PENZIONISANI su najviše zainteresovani za sniženja na lekove, prehrambene proizvode, kućnu hemiju i tehničku opremu, ali i usluge kulturnih institucija i sportske aktivnosti.

СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У ВЕЗИ СА ПЕНЗИОНЕРСКИМ КАРТИЦАМА: Тиче се бесплатних услуга, важно је за све

Foto: N. Živanović

U nastavku očekuje vas sveobuhvatan vodič o penzionerskim karticama: čemu su namenjene, kako se prijaviti, gde ih dobiti, kako podneti zahtev i kakve pogodnosti nude.

Šta je penzionerska kartica i kako je koristiti

Penzionerska kartica je specijalna kartica koja pruža različite pogodnosti i popuste starijim građanima. Koristi se za ostvarivanje sniženja na različite proizvode i usluge, kao što su lekovi, prehrambeni proizvodi, kućna hemija, tehnička roba, usluge kulturnih institucija i sportske aktivnosti. Da biste koristili penzionersku karticu, obično je potrebno da je prethodno aplicirate kod nadležnih institucija ili organizacija. Nakon dobijanja kartice, jednostavno je predočavate prilikom kupovine ili korišćenja usluga kako biste ostvarili popuste i pogodnosti koje su vam dostupne kao penzioneru.

Proces prijavljivanja za penzionersku karticu

Da bi penzioner dobio svoju penzinersku karticu mora da se prijavi i to elektronski, isključivo preko aplikacije Fonda PIO, koja je dostupna na sajtu Fonda www.pio.rs i može joj se pristupiti s kućnog računara, tableta ili mobilnog telefona. Penzioneri kojima je jednostavnije da dođu na šaltere Fonda PIO prijaviće ih zaposleni fonda, preko iste aplikacije.

Kako su kazali za B92.net iz Fonda PIO, prijava je maksimalno pojednostavljena i potrebno je samo uneti podatak o

jedinstvenom matičnom broju i broj mobilnog telefona ili imejl adrese za buduću komunikaciju, odnosno obaveštenje da je kartica izrađena i gde je mogu preuzeti. Osim toga, prilikom prijave penzioneri se opredeljuju da li će ili ne dati saglasnost na dodatnu obradu podataka radi obračuna bodova kojim se ostvaruju benefiti u pojedinim institucijama i ustanovama.

Nikakva dodatna dokumenta i dokazi se ne prilažu, jer je aplikacija Fonda PIO za prijavu povezana sa bazom korisnika

i ako je neko penzioner – prijava će biti prihvaćena, odnosno ako nije u isplatnoj bazi Fonda PIO – prijava neće biti prihvaćena, objasnili su nam iz Fonda PIO.

Gde izvaditi penzionersku karticu

Penzionerske kartice, uz važeći lični identifikacioni dokument, preuzimaju se u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku penzionerske kartice vrši isplatu ostvarenog prava. Preuzimanje penzionerske kartice korisnika prava raseljenog lica sa teritorije AP Kosovo i Metohija, vrši se u organizacionoj jedinici Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravka korisnika penzionerske kartice.


Penzionersku karticu korisnik prava može preuzeti lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Lice koje preuzima penzionersku karticu dužno je da potpiše Izjavu o preuzimanju penzionerske kartice.

Kada vaša kartica bude personalizovana, dobićete poruku na mobilni telefon da je možete preuzeti u filijali, službi filijale ili ispostavi najbližoj po mestu prebivališta. Napominjemo da je Fond uveo i mogućnost dostave kartica preko Pošte, kao preporučene pošiljke, tako da u ovom momentu postoji i mogućnost dostave na kućnu adresu.

Kako preuzeti penzionersku karticu

Kada vaša kartica bude personalizovana, dobićete poruku na mobilni telefon da je možete preuzeti u filijali, službi filijale ili ispostavi najbližoj po mestu prebivališta.

Podnošenje zahteva za izradu penzionerske kartice

Prvo, potrebno je da posetite veb stranicu PIO fonda na adresi www.pio.rs.

Kada se otvori veb stranica PIO fonda, pronađite ikonu nazvanu "penzionerska kartica" i kliknite na nju. Kada kliknete na tu ikonu, pojaviće se nova stranica Zatim kliknite na opciju "podnošenje prijave". Kada kliknete na opciju "podnošenje prijave", otvoriće se obrazac za unos podataka sa naznačenim poljima za unos traženih informacija, kao što su JMBG, broj mobilnog telefona ili mejl-adresa. Potrebno je štriklirati dve kockice klikom miša, a zatim pritisnuti plavo dugme "Pošalji zahtev". Nakon što kliknete na dugme "Pošalji zahtev", pojaviće se novi prozor, koji će prikazati unete podatke poput JMBG-a i broja telefona ili mejl-adrese. Nakon provere tačnosti unosa, kliknite na dugme "Potvrdi". Ukoliko ste registrovani u bazi podataka fonda PIO, dobićete poruku "Uspešno ste podneli prijavu". Ako se pojavi poruka "Nismo Vas pronašli u bazi podataka", to znači da se uneti podaci ne poklapaju sa podacima u bazi fonda PIO, te je potrebno lično posetiti matičnu filijalu/službu radi provere podataka i podnošenja zahteva za penzionersku karticu.

Popusti i pogodnosti koje možete ostvariti ukoliko ste vlasnik penzionerske kartice

Popusti i pogodnosti koje možete ostvariti ukoliko ste vlasnik penzionerske kartice uključuju različite beneficije koje su dostupne u mnogim prodavnicama, restoranima, javnom prevozu, bioskopima i drugim mestima. Na primer, možete ostvariti popuste na kupovinu hrane, lekova, kućnih potrepština, odeće i obuće, kao i na usluge poput frizerskih salona, kozmetičkih tretmana i putovanja. Takođe, penzionerska kartica vam može omogućiti besplatne ili snižene ulaznice za kulturne događaje, pozorišne predstave, koncerte i sportske manifestacije. Ove pogodnosti često zavise od partnerstva sa lokalnim firmama i institucijama i mogu varirati u zavisnosti od regiona.

Šta je potrebno znati o penzionerskoj kartici

Penzionerska kartica predstavlja poseban dokument namenjen penzionerima koji omogućava različite privilegije i olakšice prilikom kupovine i korišćenja usluga. Penzionerska kartica pruža penzionerima priliku da ostvare popuste na različite proizvode i usluge, olakšavajući im finansijsko upravljanje u penzionerskim godinama. Važno je redovno koristiti karticu kako biste iskoristili sve pogodnosti koje nudi.

Mobilna aplikacija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je pozvao sve korisnike penzionerskih kartica da preuzmu aplikaciju "Penzionerska kartica" na svom mobilnom uređaju. Aplikacija je besplatna i jednostavna za korišćenje i omogućava korisnicima da pronađu informacije o mestima gde mogu iskoristiti penzionerske kartice, kao i o visini popusta koje davaoci pogodnosti pružaju. Takođe, aplikacija omogućava korisnicima da prate stanje bodova, pročitaju najnovije vesti i dobiju odgovore na česta pitanja o karticama. Bodovi koje korisnici sakupljaju mogu se iskoristiti za dodatne pogodnosti, ali se ne mogu zameniti za novac.

BONUS VIDEO: PENZIONERSKE KARTICE - Sa direktorom PIO posetili smo najstarije sugrađane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)